Olen aloitellut talvilomaviikkoani Helsingissä. Ollaan käyty eilen ja tänään yhteensä kolmesti leffassa, joten olen nyt tutkaillut etukäteen neljää Oscar-ehdokasleffaa. Tässäpä nyt jotain pohdintaa näistä, Changeling - vaihdokkaasta kirjoitinkin jo aiemmin.

Benjamin Buttonin uskomaton elämä, joka keräsi huimat 13 Oscar-ehdokkuutta, kertoo miehestä joka syntyy vanhana (ja tajuttoman rumana) ja elää elämänsä takaperin nuorentuen kokoajan. Brad Pitt on roolissaan loistava ja itse leffa kyllä vastasi korkeita odotuksiani. Rytmi oli ehkä vähän huono, kun joitakin ikäkausia tuntui kestävän ikuisuuden ja jotkut taas hypittiin yli. Ehkä valitan vain, koska olisin halunnut päähenkilön olevan hottis vähän pidempään. ;) Joka tapauksessa kokonaisen ihmiselämän tiivistäminen vajaaseen kolmeen tuntiin oli ihan hieno, todennäköisesti myös Oscarin arvoinen suoritus.

Herttuatar (The Duchess) oli mielestäni myös hieno leffa, mutta ei kuitenkaan sellaista perinteistä Oscar-kamaa joten on ehdolla vain lavastuksesta ja puvustuksesta. Keira Knightley on todella kaunis Herttuatar ja näyttelee hyvin. Leffassa oli paljon sisältöä ja monia koskettaviakin kohtauksia. 1700-luvulle sijoittuvana leffana puvut oli tietenkin tosi upeita, ja neljästä muusta puvustuksesta Oscaria havittelevasta ei kyllä ainakaan Revolutionary Road tai Benjamin Button todellakaan vedä tälle vertoja, eikä myöskään Australia ainakaan kuvien ja trailerin perusteella. Saa nähdä kelle pysti menee.

Revolutionary Road oli hämärä leffa. Okei, en ole kohdeyleisöä kun leffa kertoo jonkinasteisessa kolmenkympinkriisissä olevasta pariskunnasta 1950-luvun jenkeissä, mutta silti. Tuota näyttelijäparia (Di Caprio ja Winslet) ei vaan voi olla yhdistämättä Titaniciin, joten koomisesti leffasta tulikin mieleeni lähinnä "Tällaista Jackin ja Rosen elämä olisi ollut jos Titanic ei olisi uponnut." :P Tunnelma kävi leffan loppuosassa aika ahdistavaksi, ja uskonkin että Revolutionary Road voi kyllä vaikuttaa vahvasti oikeaan yleisöön. On se kuitenkin kolmen Oscarin ehdokas, mm. leffan ainoan hieman humoristisen hahmon Johnin näyttelijä Michael Shannon on ehdolla parhaasta miessivuosasta.

Näillä mietteillä kohti Oscareita, jei.